logo

Praćenje energetske učinkovitosti prve pasivne kuće u Hrvatskoj

Prva obiteljska pasivna kuća "M4" u Hrvatskoj ostvarena je krajem 2005. u Bestovju blizu Zagreba.

Prva obiteljska pasivna kuća "M4" u Hrvatskoj ostvarena je krajem 2005. u Bestovju blizu Zagreba. Vlasnik mr.sc Branko Mihaljev je kuću počeo koristiti početkom 2006. godine. Autor ovog članka je napravio redizajn postojećeg projekta kako bi se povećala energetska učinkovitost na razinu standarda pasivne kuće. Kuća ima 200,0 m2 netto površine i najreferentnija je u Hrvatskoj po mjerenju. Dva puta je testirana zrakopropusnost, prije i nakon popravljenih propuštanja ovojnice (krovni prozori, prag ulaznih vrata i sl.). Izvedena su i dva termovizijska snimanja također kao podloga za otkrivanje mjesta propuštanja i kao kontrola popravaka.

Tijekom osam godina potrošnja se prati energetskim računima. U tri godine od 2010. do 2013. ukupna potrošnja električne energije je iznosila 18.564 kWh što je oko 6.260 kWh godišnje.  Za grijanje prostora je korišteno 2.590 kWh, za grijanje vode 1.860 kWh, a za ostalo 1.810 kWh.

 

2.590 kWh podijeljeno s površinom od 200,0 m2 = 12,95 kWh/m2a što je manje od 15 kWh/m2a koliko iznosi maksimalna dozvoljena potrošnja prema definiciji pasivne kuće.

Novi projekti i ostvarenja Autora Ljubomira Miščevića

Pasivna obiteljska kuća „V2“ u Strizivojni. Projekt 2011.-12. u realizaciji

Pasivna obiteljska kuća „K5“ u Karlovcu. Projekt 2012.-13., pred realizacijom

Pasivna poslovna zgrada ČAKOM. Čakovec, idejni projekt 2012.

Obiteljska kuća "M6" u Gornjem Stupniku

Obiteljska kuća "M6" u Gornjem Stupniku kraj Zagreba je vjerojatno prva s izvedenom armirano-betonskom temeljnom pločom na toplinskoj izolaciji od XPS ploča debljine 16,0 cm. podrumska i etaža razizemlja su izvedene od armiranog betona kao i stubište, a sve preostale konstrukcije vertikalnih stijena i podova su izvedene na nosivom sustavu od drvenih uslojenih stupova i greda. 

Kuća „M6“ je odabrana kao referentno ostvarenje iz Hrvatske za predstojeće izvješće o implementaciji direktive EU o Energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance in Buildings Directive - EPBD).

 

 

Obiteljska pasivna kuća "M6", Gornji Stupnik, Zagreb, Hrvatska, realizacija 2013.  

 

 

Prva pasivna stambeno-poslovna zgrada, Rudan d.o.o. Žminj, Istra. Autor: Darijan Čekada, AGM PROJEKT d.o.o., konzultant Ljubomir Miščević