logo

Solarni cvijet procvao na bečkoj deponiji otpada

Na deponiji otpada Rautenweg „cvjeta“ solarno postrojenje u obliku pet metara visokog cvijeta.

Bečki Odjel za gospodarenje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA48)već odavno koristi sunčevu energiju i druge oblike alternativnih izvora energije. Od svibnja ove godine na deponiji otpada Rautenweg tako „cvjeta“ i solarno postrojenje u obliku pet metara visokog cvijeta.

Prilikom puštanja u rad cvijet se otvara i okreće prema položaju sunca. Električna energija dobivena iz ovog postrojenja koristit će se za napajane vlakića koji posjetitelje vozi po deponiji, a jedan će dio također biti upotrebljen za pogon deponije. Solarni će cvijet godišnje proizvoditi 3.000 kilovat sati struje, što odgovara potrošnji prosječnog bečkog kućanstva.

Deponija Rautenweg velika je 60 hektara, što odgovara veličini od 85 nogometnih igrališta, a koristi se za odlaganje ostataka iz suvremenih bečkih postrojenja za spaljivanje otpada. Od 2009. na ovoj se deponiji ne odlaže neprerađeni otpad, a grad postojano investira novac, kako bi deponija odgovarala najmodernijim ekološkim i ekonomskim kriterijima.

Deponija je osim tog od svibnja do listopada svakog petka i subote otvorena za posjetitelje koji je mogu razgledati iz gore spomenutog vlakića.

Solarni cvijet, (c) MA48
Solarni cvijet, (c) MA48