logo

Tekstovi koji sadrže:

Solarne elektrane većih snaga postale su potpuno komercijalne

Vijesti iz Čilea, Indije i Teksasa govore o velikom padu cijena solarnih elektrana. Na osobito povoljnim područjima one su postale najjeftiniji izvor električne energije, uz cijenu oko 6 eurocenta po kilovatsatu, bez subvencija. U Njemačkoj, gdje su prirodni uvjeti vrlo nepovoljni, cijena je oko 9 ct/kWh. Hrvatska obala i otoci su negdje u sredini. Investicijska banka Goldman Sachs planira trostruko povećati svoja ulaganja u čistu energiju.

Hoće li globalni čelnici spasiti planet?

Gotovo 120 šefova država, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica EU-a, zemalja odgovornih za najveću emisiju štetnih ugljikovih plinova, sudjelovat će od 30. studenoga do 11. prosinca u Parizu na UN-ovom summitu o klimi (COP21) ne bi li dogovorili sporazum o jednom od najvećih izazova 21. stoljeća - spašavanju planeta od razornih klimatskih posljedica.

Temperatura na Zemlji porasla!

Nepunih mjesec dana prije konferencije o klimi u Parizu, britanski meteorološki institut ocijenio je u ponedjeljak da je temperatura na Zemlji porasla za 1 Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsko doba.

COP 21 - što sad?

,,Koji su rezultati nedavno završene COP 21 konferencije o klimatskim promjenama i koja su očekivanja od Republike Hrvatske u vezi toga?"

Velika dvorana Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, Zagreb

06. veljače 2016. s početkom u 10 h